CASE: Maalaamon kokonaisratkaisu toi uutta puhtia Kaustisen Elementtivalmiste Oy:n tuotantoon

Metalli- ja kellarikomeroiden ja verkkoelementtien valmistaja Kaustisen Elementtivalmiste Oy investoi pintakäsittelyn kokonaisratkaisuun: uuteen maalaamoon ja automaattiseen maalauslinjaan. Maalauslinja käynnistettiin tammikuussa 2017. Kumppanina koko projektissa suunnittelusta toteutukseen oli Spraytec Oy.

Lyhempiä läpimenoaikoja – tasaisempaa laatua

Pintakäsittelyvaihe muodostui Kaustisella vuosien mittaan tuotannon pullonkaulaksi. Tuotteiden läpimenoajan lyhentämiseksi haluttiin löytää kokonaan uusi toimintatapa manuaalisen hiekkapuhalluksen ja ruiskumaalauksen tilalle.

Tarjousten perusteella teknologiakumppaniksi valittiin maalaamoteknologiaan ja maalaamon automaatioratkaisuihin erikoistunut Spraytec Oy, joka otettiin mukaan jo varhaisessa vaiheessa. Spraytec vastasi maalaamon layoutin ja toiminnallisuuksien suunnittelusta sekä lähes koko laitteiston toimituksesta. Lopulliseen laitteistokokonaisuuteen sisältyivät

  •     automaattinen raepuhallussinko (Rowema). Sinkoa käytetään pintojen puhdistamiseen ja tartuntapintojen luomiseen
  •     P&F-kuljetin (Caldan) helpottaa tuotteiden käsittelyä ja tekee mahdolliseksi kappaleiden varastoinnin ja mm. uunituksen pienemmässä tilassa
  •     polttouuni – suorapolttoinen konvektiouuni, jonka lämpötila nostetaan yli 180-200 celsiusasteeseen. Kappaleita pidetään uunissa kunnes maali on verkkoutunut kappaleen pintaan ja pysyy kiinni.
  •     automaattinen jauhemaalausjärjestelmä (Nordson). Jauhemaalauksella saadaan aikaan erittäin kova, sekä mekaanista että kemiallista kulutusta kestävä pinta.

Spraytec Oy aloitti maalaamolaitteiston asennuksen sovitun aikataulun mukaan marraskuussa 2016. Uusi maalaamo on lyhentänyt läpimenoaikoja ratkaisevasti. Asiakkaiden suuntaan näkyy myös entistä tasaisempi laatu: maalausprosessin ja toleranssien hallinta ovat parantuneet. Jauhemaalaukseen siirtyminen on kohentanut työolosuhteita, kun työntekijät eivät enää altistu liuotinkäryille. Ympäristö kiittää, kun teoreettinenkin mahdollisuus kemikaalivuotoihin on poistettu.

Hyvää yhteistyötä

Tehtaanjohtaja Samuli Rauma Kaustisen Elementtivalmisteelta on tyytyväinen yhteistyön sujuvuuteen Spraytec Oy:n kanssa: “Paitsi, että hinta oli järkevä, Spraytecin toimintatapa oli muutenkin hyvin asiakaslähtöinen. Petrik ja Jarno pystyivät paneutumaan yrityksemme tarpeisiin ja tilanteeseen jo suunnitteluvaiheessa. Spraytecilla on sekä asenne että asiantuntemus kohdallaan ja valikoimissa erittäin hyvä, ajanmukainen teknologia.”